Amalgamsanering | AvMinTand

Amalgamsanering

Amalgam har været brugt som fyldningsmateriale i over 100 år. Det består af en blanding af metaller, hvoraf et er kviksølv. Forholdet mellem metallerne varierer, men en legering kunne bestå af 25% kobber, 42% sølv, 29% tin og 4% kviksølv. Materialet er meget slidstærkt, holder i mange år og er relativt billigt for patienten. Men på trods af materialets fordele, er der færre og færre tandlæger, der bruger det. Dels fordi patienterne ønsker et andet materiale, dels fordi kviksølvet er belastende for miljøet.

Hvorfor får man en amalgam sanering?

Amalgam fyldninger eller sølvfyldninger, som de også kaldes, er ikke altid populære i munden. Det ser ikke så pænt ud med mørke plamager, de kan være en belastning for tanden, nogle få får allergiske reaktioner og nogle mener at udskiftning af disse fyldninger kan gavne helbredet generelt. Der kan også opstå karies i kanten af fyldningen, hvorfor man bliver nødt til at fjerne den for at kunne rense tanden, inden man får en ny fyldning af plast eller porcelæn.

Fordele ved en amalgam sanering

  • Tænderne ser pænere ud med plast/porcelæns fyldninger
  • Mindre risiko for allergiske reaktioner
  • Mindsker gener ved temperaturfølsomme tænder

Amalgamsanering i udlandet

Alle tandlægerne på AvMinTand kan foretage amalgamsanering. Man bør dog bede tandlægen om at bruge en "kofferdam" (gummikrave til at sætte ned over tanden), hvis man er bekymret for eventuel indånding af dampe. 

Amalgam Sanering

Herunder er en amalgam sanering beskrevet i korte træk.

1. Amalgamfyldningen fjernes

Tandlægen vil starte med at bedøve tanden og området omkring, hvis patienten ønsker det. Herefter skal amalgamfyldningen fjernes. Nogle tandlæger bruger en "kofferdam", som er en slags sugekop, der sikrer at hverken fyldnings materiale, støv eller dampe fra amalgamet kommer ind i kroppen. Er man bekymret for om dampene påvirker ens helbred, må man spørge om tandlægen bruger kofferdam før behandlingen går i gang.

2. Hullet genopfyldes

Når hele den gamle fyldning er fjernet, sliber tandlægen endnu en smule af tanden. Det sker for at sikre, at det beskadigede tandmateriale er væk før der endnu en gang fyldes op med komposit plast eller porcelæn. Plasten har samme farve som tanden, og en blød konsistens, så den nemt kan fyldes i hullet. Alt efter størrelsen på hullet, vil tandlægen fylde det op af flere omgange. Hver lag hærdes med blåt lys.

3. Tilpasning

Når hullet er fyldt helt op og materialet er hærdet, vil tandlægen bede patienten om at tygge på noget specielt papir. Derved farves de omgivende tænder der, hvor fyldningen går imod. På den måde kan tandlægen slibe fyldningen til, så den passer perfekt sammen med de omgivende tænder.

Er der smerter ved amalgam sanering?

Smerterne ved at få foretaget en amalgam-sanering er ikke større end at få en almindelig fyldning. Efter behandlingen er der som regel ingen smerter.

Pleje af den nye fyldning

Plast og porcelæns fyldninger ændrer farve med tiden. Det gør de naturlige tænder også. Almindelig vedligeholdelse og god mundhygiejne sænker denne proces. Plast er ikke helt så holdbart som metalfyldningerne, så efter fem til ti år må man regne med at skulle have fyldningen skiftet igen.

Alternativ til udskiftning af amalgamfyldninger

Er tanden sund og rask, kan man lade amalgamfyldningen blive i tanden til den evt. falder ud af sig selv eller til der opstår karies i kanten. Hvis fyldningen er meget stor, kan det være nødvendigt at lave en anden behandling for at undgå, at den resterende tand knækker. Løsningen kan være en krone og evt. en rodbehandling, hvis fyldningen kommer til at genere nervesystemet i tanden.