Fyldninger - Karies i tænderne | AvMinTand

Fyldninger - Karies i tænderne

De fleste af os har én eller flere fyldninger i tænderne. En fyldning kaldes også for en plombe, og den tjener det formål at stoppe en uheldig udvikling i en tand, der er angrebet af karies. Fyldningen kan laves i mange forskellige materialer og former, der passer til både tanden og hullet, der skal fyldes ud. Efter en undersøgelse vil tandlægen kunne vurdere om en fyldning kan klare problemet, eller om hullet er så stort, at der skal en krone til.

Hvornår er en fyldning nødvendig?

En fyldning er nødvendig, når hullet i tanden har nået en vis størrelse. Små huller behøver ikke altid en fyldning, da spyttet i munden selv kan lappe små skader. Karies kan opstå alle steder på tænderne, men det mest almindelige er imellem tænderne, på tyggefladerne af kindtænderne eller i kanten af kroner eller tidligere fyldninger, der ikke slutter helt tæt.

 

Fordele ved en fyldning

  • Man kan beholde sin naturlige tand
  • Den dårlige udvikling i tanden stoppes
  • Man slipper for evt. smerte.

Fyldninger i udlandet

Alle tandlægerne på AvMinTand kan lave almen tandpleje, hvilket også omfatter fyldninger. Om det kan betale sig rent økonomisk at få lavet fyldninger i udlandet afhænger af hvor tæt på tandlægen man bor. Generelt siger vi, at behandlingen skal koste over 5000 kr., for at det kan betale sig at tage til en klinik i udlandet. Derfor kan det ikke betale sig at tage af sted for blot en enkelt fyldning.

Læs videre på næste side om behandlingen

 

Behandlingen

Hvis patienten ønsker det, bedøver tandlægen den pågældende tand og området omkring den. Derefter skal den angrebne del af tanden bores væk. Når den angrebne del af tanden er væk, kan hullet ikke vokse yderligere. Når hullet er boret ud, er det tid til at fylde det op igen, så madrester og bakterier ikke kan gemme sig i det. Afhængigt af hvilken tand der er tale om, kan tandlægen anbefale forskellige materialer til fyldningen. Disse vil blive gennemgået længere nede. For at få materialet til at hærde, bruger tandlægen UV-lys, der trænger ind igennem materialet og hærder det . Herefter kan tandlægen slibe fyldningen til, så den passer sammen med tænderne omkring.

Er fyldninger smertefulde?

Selve fyldningen gør ikke ondt at få lagt i hullet. Og der er heller ingen smerter efter behandlingen. 
Men når tandlægen borer hullet ud, vil han muligvis komme til at røre ved nogle af de nerveender, der stikker ud i tanden. Under boringen skylles tanden med koldt vand, hvilket også irriterer de følsomme nerver. Jo større hullet er, des tættere kommer man på selve pulpa, hvor nerverne går ud fra, og des flere nerveender vil man kunne komme til at berøre.

 

Materialer

Som tidligere nævnt findes der forskellige fyldningsmaterialer, der hver især har fordele og ulemper.

Amalgam – ”sølv”

Amalgam har været brugt i mange år og er en blanding mellem sølv og andre metaller, heriblandt kviksølv. Metallet har en høj slidstyrke og er primært blevet brugt i de inderste kindtænder, hvor belastningen er størst, når vi tygger. I de senere år er man dog gået mere og mere væk fra amalgam, da plastmaterialerne er ved at være lige så stærke og ser pænere ud.
 

Hvad nu hvis kviksølv/amalgam i tænderne er skadeligt?

Der er noget, der tyder på at nogle mennesker får bivirkninger ved amalgam og andre er bekymret for det. Desuden er amalgam miljøskadeligt og nogle oplever at de får allergi efterfølgende. Når tandlægen fjerner fyldningerne, får patienten nogle rester ud i munden og kan komme til at sluge noget af det. For at forhindre det, kan du bede tandlægen om at bruge kofferdam, som er en tragt af gummi, der sidder omkring tanden. Den vil opsamle borestøvet, og det er en metode de fleste tandlæger tilbyder, hvis man husker at spørge
Læs mere om amalgamsanering her

Plastfyldninger

Plastmaterialer er efterhånden så stærke, at de kan bruges overalt i munden. Fordelen ved plast frem for amalgam er, at man kan farve plastmaterialet i en farve, der passer til det resterende tandsæt, så fyldningen nærmest er usynlig. Dog kan også plast give allergiske reaktioner hos enkelte patienter.

Metal inlays – guld og titan

Et alternativ til amalgam og plast fyldninger er at få inlays fremstillet af guld eller titan. Hvis fyldningen er meget stor kan amalgam og plast ikke beskytte tanden ordentligt.  Specielt guld er effektivt ved de inderste kindtænder, da materialet er blødt at tygge i. Dog er guld inlays en del dyrere, da selve fyldningen skal støbes hos en tandtekniker, hvorimod tandlægen selv kan lave fyldninger af plast direkte ned i hullet.

Porcelæn inlays

Inlays af porcelæn fremstilles på samme måde som fyldninger af guld – hos en tandtekniker. Porcelæn har den fordel frem for metal, at det ligner det naturlige tandmateriale utrolig godt. Dog er porcelæn ikke nær så stærkt som metallerne. Derfor bruges det oftest i de forreste tænder, hvor synligheden er højere og tyggebelastningen lavere.

Pleje af fyldninger

Tænder med fyldninger skal rengøres som de andre tænder. Plastfyldninger vil med tiden ændre farve og metalfyldninger bliver mørkere.

Alternativ til fyldninger

Særligt store fyldninger kan ødelægge tanden, så her kunne et alternativ være at få en krone på i stedet. Læs mere om kroner her