Tandblegning er en kosmetisk behandling, der gør tænderne mere hvide. Farven på tænderne ændrer sig med alderen og efter hvad vi indtager af drikke- og fødevarer. Det er almindelig kendt at rødvin, kaffe og rygning misfarver tænderne. Men farveændringen kan også være arvelig eller medicinsk betinget. Uanset årsagen, kan tandblegning gøre tænderne flere nuancer lysere og dermed give personen et smukkere smil. Det er dog vigtigt at bemærke følgende:
- man kan ikke blege kroner og fyldninger
- man må ikke have ubehandlede huller i tænderne (karies), da blegemidlerne kan trænge ind og ødelægge tanden.
Hvem har fordel af en tandblegning?
Folk med misfarvede tænder kan med fordel få bleget deres tænder. Man kan ikke gå fra en meget mørk farve til helt hvide tænder, men to-tre nuancer lysere kan også gøre en stor forskel. På ca. 22% af befolkningen vil der ikke være nogen effekt, og personer med tildens til allergi bør ikke benytte blegemiddel uden at konsultere en læge først. Hvide tænder giver et sundt udseende, trækker opmærksomheden væk fra smilerynker og kan endda give personen mere selvtillid.
Tandblegning i udlandet
De fleste af tandlægerne på AvMinTand kan blege tænder. Men da behandlingen kræver mindst to besøg hos tandlægen, er transportafstanden fra patientens bopæl til tandklinikken vigtig at tage med i beregningen. Tandlægen kan også i mange tilfælde fremstille en skinne, som patienten kan få med hjem og bruge sammen med den udleverede milde blegegel.
Hvordan foregår behandlingen?
Der er forskellige metoder at blege tænderne på. Metoderne er baseret på forskellige midler såsom kemisk gel, mild syre, polermiddel eller laser. Det aktive stof er hydrogenperoxid, som findes i forskellige opløsninger alt efter om midlet er til hjemme- eller klinikbrug. En gradvis blegning som den man opnår med de svagere opløsninger til hjemmebrug kan være en fordel, da man så ikke får en pludselig farveforskel på tænderne.
Blegning med skinner
Hvis man vil udføre behandlingen hjemme, skal man først omkring en tandlæge, som vil lave en individuel skinne til formålet. Skinnen passer kun til den enkelte persons tandsæt og skal sikre, at der bruges den rette mængde blegemiddel, og at alle tænderne bliver behandlet. Eventuel overflødig gelé, der presses op på tandkødet bør fjernes ved hjælp af en finger eller tandbørste.
Hver behandling tager ca. en time, hvor skinnen med gelé skal sidde på tænderne. Nogle tandlæger vil anbefale deres patienter at bruge skinnen hver nat i to-tre uger. Herefter skal man til kontrol hos tandlægen.
Lynblegning
En blegebehandling hos tandlægen kan foregå med en gennemsigtig gelé, som tandlægen smører på tænderne. Herefter bruger tandlægen UV-lys for at aktivere krystaller i geleen. Længden af behandlingen afhænger af, hvor misfarvede tænderne er, men en time er det mest normale.
Hjemmeblegning
Der findes en del hjemmesider, som sælger blegemidler til hjemmebrug. Det skal dog anbefales at få en undersøgelse hos tandlægen først, så man er sikker på, at der ikke er karies i tænderne. Man skal også være opmærksom på, at man ofte selv skal lave skinnerne med et medfølgende kit. Hvis ikke skinnerne passer perfekt til tænderne, er der risiko for at blegningen bliver ujævn, at der kommer blegemateriale ud på gummerne, eller at man kan komme til at sluge noget af blegemidlet.
Er der smerter efter en blegning?
Tandkødet kan reagere på den blegende gelé. Hvis man ikke er allergisk, vil ømheden hurtigt aftage efter behandlingen. Nogle vil opleve, at tænderne bliver mere temperaturfølsomme efter blegningen. En ting man skal være opmærksom på er, at tidligere behandlinger såsom fyldninger, facader, kroner og broer ikke kan bleges, og derfor må udskiftes, hvis farveforskellen bliver for stor efter blegningen.
Pleje af blegede tænder
Tænderne skal rengøres som før. Det vil sige børstning to gange om dagen og regelmæssig brug af tandtråd. Med tiden vil tænderne igen tage farve af mad og drikkevarer, men erfaringerne viser, at personer der har fået bleget tænderne stadig er tilfredse med farven på tænderne efter 7 år.
Alternativ til blegning
Er tænderne meget misfarvede kan det give et bedre resultat at sætte facader eller kroner på tænderne. Blegemidlerne kan kun lysne tænderne et par nuancer. Men da både facader og kroner kræver, at tandlægen sliber på tænderne, er disse behandlinger kun en fordel, hvis tænderne har flere skader og tidligere behandlinger, som så kan rettes op med en restaurering af hele tandsættet.