Som ordet antyder, er facader en tynd plade, der sættes på forsiden af tanden. Hvor kroner indkapsler tanden og dermed kan give tanden et helt nyt udseende, kan facader kun til en vis grænse ændre udseende og farve på tanden. Ofte er behandling med facader rent kosmetisk, men den bruges også, hvis der er skader på en tand.
Hollywood smile
Mange amerikanske skuespillere har fået sat helt hvide facader og kroner på alle deres tænder. Tænder med helt hvide facader, bliver kaldt for et Hollywood smile. Bla. Tom Cruise er kendt for at have fået meget hvide tænder
Hvem har fordel af en facadebehandling?
Tandlægen kan anbefale en patient at få facader på tænderne af forskellige grunde. De fleste af dem vil være for at få pænere tænder. Herunder er de vigtigste grunde til at få facader på tænderne:
-
For at reparere mindre skader
- Knækker man hjørnet af en fortand, har det ikke den store betydning for tandens funktion. Men ens smil bliver ændret temmelig drastisk, og kanterne kan være skarpe og ubehagelige. Facader kan dække over knækkede hjørner og slidskader på tænderne, så man igen kan få et pænt smil.
-
For at ændre farven på tænderne
- Selv om farven på plastik fyldninger afpasses patientens tænder, bliver de ofte mørkere med tiden. Derudover kan tænderne få misfarvninger på grund af forskellige drikkevarer, rygning eller af medicin. Facaderne laves af porcelæn, der minder meget om den naturlige tand i både udseende og følelse.
-
For at rette små skævheder i tandsættet
- Sidder tænderne ikke lige på række, men alligevel ikke så skævt at patienten har lyst til at gå med bøjle, kan facader bruges til at udjævne forskellen. Mellemrum kan også fyldes ud ved at sætte facader på de pågældende tænder.
Fordele ved at få facader på tænderne
Facader har flere fordele frem for andre behandlinger. Det skal dog understreges, at facader ikke altid kan afhjælpe problemet, da de kun bruges til at rette små gener.
- Facader kræver ikke nær så meget slibning af tanden, som hvis man skulle have kroner.
- Facader kan give patienten et flot tandsæt uden strammende bøjler
- Facader ligner de naturlige tænder meget
- Facader bliver ikke misfarvede
Ulemper ved facader
Hvis man ikke kan nøjes med de helt tynde facader, bliver tandlæge nød til at slibe tænderne. Dvs. fjerne naturligt væv og man svækker tanden.
Behandlingen
Facader kan laves på flere tænder i samme omgang. Om behandlingen kan laves på et eller to besøg afhænger af, hvor tæt klinikken og tandteknikerens laboratorium ligger på hinanden. Det er tandteknikeren, der skal fremstille facaderne.
1. Tanden slibes til
Med de helt tynde typer facader kan de sættes uden på tænderne uden slibning.
Tandlægen vil slibe et tyndt lag på op til ca. 2mm af forsiden af tanden. Herefter vil tandlægen tage et aftryk af tanden, der skal have facaden, som så sendes til en tandtekniker, der skal lave selve facaden. Farven på facaden aftales med patienten. Hvis der er tale om behandling for at lysne tænderne, kan farven på facaden være op til 8 nuancer lysere end den naturlige tand.
2. Tanden gøres klar til facaden
Når tandteknikeren har lavet facaden, skal denne cementeres fast på den naturlige tand. Tandlægen vil placere facaden på pladsen, vurdere om den sidder perfekt og måske slibe den lidt til. Når resultatet er tilfredsstillende, vil tandlægen smøre et let ætsende middel på tandfladen så cementen fæstner bedre på tanden.
3. Facaden sættes på
Så er det tid til at smøre cement på fladen og trykke facaden fast. Til at få cementen til at størkne hurtigt bruger tandlægen UV lys, som kan trænge igennem facaden og ind til cementen. Når cementen er størknet, vil tandlægen slibe det overflødige materiale af. Endnu en gang vurderer tandlægen om facaden sidder perfekt, eller om der eventuelt skal slibes lidt i kanterne.
Er der smerter efter en facadebehandling?
Da facaden sættes udenpå den eksisterende tand og ikke påvirker pulpa, er der ikke mange smerter ved en facadebehandling. Dog kan tandkødet i kanten af facaden være lidt ømt umiddelbart efter behandlingen. Nogle patienter vil opleve, at tanden er mere temperaturfølsom efter en facadebehandling.
Materialer
Facader laves af porcelæn, som har samme glasagtige ydre som den naturlige tand. Porcelænet er let gennemsigtigt, så farven på facaden påvirkes af tandens farve og cementen, der bruges til at fæstne facaden med. Derved opnår man en dybdevirkning, som også findes på de naturlige tænder. De nyest typer kan laves så tynde at det ikke er nødvendigt at slibe tænderne.
Pleje af facader
Facader kræver daglig pleje på lige fod med naturlige tænder. Specielt kanten op mod tandkødet skal holdes fri for plak, da tandkødet ellers vil vige tilbage og blotlægge noget af den naturlige tand, som er mere modtagelig overfor misfarvninger. Derudover skal man ikke udsætte tanden med facade for kraftige bid (f.eks. i negle, poser eller is), da man så risikerer at facaden knækker af. Hvis man skærer tænder og ikke kan holde op med det, kan tandlægen fremstille en bideskinne til brug om natten. Hvis man plejer facaderne og ikke udsætter dem for stor belastning, kan de holde op mod ti år.
Alternativ til facadebehandling
Alternativerne til en facadebehandling afhænger af, hvilket problem facaderne skal rette op på. En tandbøjle vil kunne rette op på en skæv tandstilling, hvorved man undgår at slibe tænderne for at sætte facaden fast på. En blegning vil kunne gøre tænderne mere hvide, men dog ikke med så stor en farveforskel som facaderne er i stand til. Derudover er kroner ofte en bedre løsning end facader, da kroner kan klare et hårdere bid. Der er da også en glidende overgang mellem facader og kroner, hvor nogle facader lige så godt kunne kaldes kroner.