Tandretning | AvMinTand

Tandretning

Tandretning kaldes også for ortodonti, som betyder ”lige tænder” på latin. Tidligere var opfattelsen, at man kun kan rette tænderne, mens de stadig er i voksefasen. Men nu ved man, at man også kan lave tandretning på voksne.
Selve behandlingen foretages af en tandlæge der er specialiseret i tandretning/ortodontist, der skal besøges med jævne mellemrum, når bøjlen skal justeres.

Alternativ til kosmetisk tandretning

Hvis problemet blot er kosmetisk kan der være hurtigere metoder at rette tænderne op på. Mindre skævheder i fortænderne kan skjules ved at sætte facader på. Større problemer kan løses ved at slibe tanden i form, så man kan sætte en krone på den. Disse hurtigere behandlingsformer bliver ofte brugt i reality TV programmerne ”Swan” og ”Extreme Makeover”.   Du kan læse mere om kosmetisk tandbehandling her.

Hvem har fordel af en tandretning?

De færreste mennesker har en helt lige perlerække af tænder fra naturens hånd. Lidt skævheder her og der kan være charmerende og er med til at give smilet personlighed. Men hvis skævhederne i tænderne generer os, kan det være en god idé at få en tandretning. Der er tre typiske grunde til at tandlægen anbefaler en tandretning:  

Grim tandstilling, der virker upåklageligt

Tænderne tygger efter hensigten og der er ingen problemer med at bide sammen. Men tænderne sidder skævt i en sådan grad, at det generer personen psykisk. Så har man brug for en kosmetisk tandretning. Til mindre problemer med tandstillingen kan Invisilign nogle gange være løsningen. Læs om Invisalign her.

Normal tandstilling, men problemer med biddet

Tænderne ser fine ud, men man har problemer med at bide sammen, eller der er opstået tyggeskader. Det kan være et meget stort overbid, underbid, eller krydsbid, hvor tændernes stilling kan forårsage hovedpine og slidgigt i kæbeleddet. Så har man brug for en funktionel tandretning.  

Grim tandstilling og problemer med biddet

I nogle tilfælde kan tænderne sidde så skævt, at det går ud over både udseendet og tygge- og bidefunktionen. Her er der brug for en kombineret kosmetisk og funktionel tandretning, så man kan få et flot smil og et korrekt bid.  

Fordele ved en tandretning

De vigtigste fordele ved at få rettet tænderne:

  • For at få regelmæssige tænder
  • For at få et korrekt bid
  • For at slippe af med fysiske og/eller psykiske gener ved at have skæve tænder.

Her kan du læse om de forskellige behandlings former indenfor ortodonti.

 

 

Tandretning i udlandet

Uanset hvilken bøjle form man ender med, skal den justeres løbende. Det kræver at man besøger sin tandlæge flere gange under forløbet, hvilket nemt kan gøre behandlingen dyr i udlandet, da man så skal tage rejseomkostningerne med i betragtningen. Derfor finder man ingen ortodontister i udlandet på AvMinTand.