Ny viden om angst: Ventetid er værre end smerte! | AvMinTand

Ny viden om angst: Ventetid er værre end smerte!

Ny hjerneforskning, publiceret i Science, viser at angst for smerte ofte opleves værre end selve smerten. Forskningen viser også, at der ved smerte kan registreres særlig høj aktivitet i den del af hjernen, som også styrer opmærksomheden. Forskningen er varetaget af Dr. Gregory Berns, Atlanta, USA. Berns stod bag en række forsøg med frivillige forsøgspersoner, som fik valget mellem at blive udsat for et mindre elektrisk stød inden for 27 sek. eller et stort stød inden for de næste 3 sek.

Valgte elektriske stød

En række personer valgte gentagne gange det stærke elektriske stød for at få smerten overstået og undgå ventetiden. Det kan måske virke ulogisk for de fleste - men det er at foretrække for personer, som oplever ventetiden inden smerten som det allerværste. Undersøgelsen kan relateres til tandlægeangst - hvor forventninger om smerte ofte er værre end selve smerten. Forskningsresultatet bringer gode nyheder til de tandlægeangste - for det betyder, at de som lider af tandlægeangst kan gøre meget for at aflede opmærksomheden fra den frygtede begivenhed, f.eks. i form af motion eller meditation.

Undgå ventetid - gå til tandlægen med det samme!

En anden mulighed er selvfølgelig at gå til tandlæge med det samme og undgå en lang periode med angsfuld venten. Tandlægeangst kan helbredes Mange mennesker er angste for at gå til tandlægen. Det betyder også, at mange helt undgår tandlægen - og dermed øger risikoen for, at tænderne bliver dårligere og kræver endnu større behandling. Det gælder om at få brudt den onde cirkel og overholde de halvårlige eftersyn.

Snak med tandlægen

For at komme sin tandlægeangst kvit, skal man for det første sige det til sin tandlæge. Hvis tandlægen ved besked, kan han indrette sin tid og behandling efter det. Som regel kan tandlægeangst helbredes ved god kommunikation og smertebehandling.